Оновлення юрособами інформації про власників в ЄДР у 2020 році

Все, що потрібно знати бухгалтеру для того щоб вчасно та корректно сплатити податки та збори
Відповісти
Juliya
Повідомлень: 116
З нами з: 24 червня 2019, 17:31

Оновлення юрособами інформації про власників в ЄДР у 2020 році

Повідомлення Juliya » 19 лютого 2020, 10:36

28.04.2020 р. набирає чинності Закон України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення" від 06.12.2019 р. № 361-IX.

Усі раніше зареєстровані юрособи зобов'язані подати держреєстратору інформацію про кінцевого бенефіціарного власника та структуру власності протягом 3 місяців з дня набрання чинності нормативно-правовим актом, яким буде затверджена форма та зміст структури власності.

Закон також зобов'язує підтримувати інформацію про кінцевого бенефіціарного власника та структуру власності в актуальному стані, оновлювати її та повідомляти держреєстратора про зміни протягом 30 робочих днів з дня їх виникнення, та подавати держреєстратору документи, що підтверджують ці зміни. Те саме стосується і виявлення неточностей чи помилок. Юрособі треба подати виправлену інформацію про бенефіціара протягом трьох роб.днів з дня виявлення такої неточності або помилки.

Таким чином, в ЄДР повинні міститись відомості про юридичну особу щодо її кінцевого бенефіціарного власника юрособи, в т.ч. кінцевого бенефіціарного власника її засновника, якщо засновник – юрособа. Тобто ланцюг інформації щодо усіх юросіб повинен привести до певної людини (чи групи людей), які цією юрособою прямо чи опосередковано володіють. Окрім ПІБ, дати народження, ІПН, даних паспорта таких фізосіб - бенефіціарів, в ЄДР вказуватимуться також характер та міра (рівень, ступінь, частка) бенефіціарного володіння (вигоди, інтересу, впливу). Якщо виникне ситуація, коли у юрособи немає кінцевого бенефіціарного власника-фізособи (у тому числі кінцевого бенефіціарного власника її засновника, якщо засновник - юридична особа), в ЄДР зазначається обґрунтована причина його відсутності.

Протягом трьох місяців з дня набрання чинності Наказу Держфінмоніторингу про затвердження форми та змісту структури власності всі юрособи мають подати/уточнити/оновити інформацію про кінцевих бенефіціарних власників.
Тож держава має внести зміни до форм документів, які подаються держреєстратору, в частині уточнення даних щодо кінцевих бенефіціарних власників. Після цього юрособам доведеться скласти і надати ці нові форми.

Подати таку інформацію можна трьома способами (ст.14 Закону № 755):
  • у паперовій формі особисто (через ЦНПАи або суб’єкта держреєстрації) або через представника/підписанта за ЄДР;
  • у паперовій формі поштовим відправленням (справжність підпису заявника на реєстраційній заяві засвідчується нотаріально);
  • в електронній формі (через Он-лайн Будинок юстиції).
Закон про запобігання та протидію легалізації та відмиванню доходів вимагає щорічного підтвердження такої інформації.
Юрособи щороку протягом 14 календарних днів з дати державної реєстрації подаватимуть держреєстратору такі документи (ст. 171 Закону №755):
  • заяву про підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника;
  • структуру власності за формою та змістом, визначеними відповідно до законодавства. Форму та зміст структури власності на сьогодні власники визначають самостійно. А ось з 28.04.2020 р. це має робитися у порядку, затвердженому Держфінмоніторингом за погодженням з Мін’юстом;
  • витяг, виписку чи інший документ з торговельного, банківського, судового реєстру тощо, що підтверджує реєстрацію юрособи-нерезидента в країні її місцезнаходження (у разі, якщо засновником юрособи є юридична особа-нерезидент);
  • нотаріально засвідчену копію документу, що посвідчує особу, яка є кінцевим бенефіціарним власником юрособи, для фізособи-нерезидента та, якщо такий документ оформлений без застосування засобів Єдиного державного демографічного реєстру, для фізособи-резидента.
Відповідно ускладнюється й реєстрація нової юрособи та вчинення інших реєстраційних дій. При реєстрації юрособи в ЄДР, окрім статуту, рішення про створення юрособи, заяви про обрання системи оподаткування та/або реєстрацію платником ПДВ та/або заяви про включення до Реєстру неприбуткових установ, слід буде надавати додатково наведені вище документи (крім заяви про підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціара, п. 1 з переліку вище).

Наведений перелік документів, крім заяви про підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціара, буде обов’язково додаватись і у разі:
  • включення відомостей про юрособу в ЄДР, яка зареєстрована до 01.07.2004 р. та відсутня в ЄДР,
  • внесення змін до відомостей, що містяться про юрособу в ЄДР, у т.ч. змін до установчих документів, до відомостей про розмір статутного капіталу, розміри часток у статутному капіталі чи склад учасників,
  • переходу на модельний статут та на власну редакцію статуту для ТОВ/ТДВ,
  • припинення юридичної особи в результаті її реорганізації,
  • створення відокремленого підрозділу юридичної особи, змін до відомостей про нього та у разі припинення такого підрозділу,
  • акредитації відокремленого підрозділу іноземної неурядової організації, представництва, філії іноземної благодійної організації та змін відомостей про них в ЄДР.
Загальний обов’язок із оновлення не стосується:
  • юросіб, створених після 28.04.2020 р. (адже з них і так вимагатимуть цю інформацію при реєстрації),
  • політичних партій,
  • професійних спілок,
  • організацій профспілок,
  • творчих спілок, місцевих осередків творчих спілок,
  • організацій роботодавців, їх об’єднань,
  • адвокатських об’єднань (вочевидь, адвокатські бюро до винятків не відносяться — від авт),
  • торгово-промислових палат,
  • ОСББ,
  • релігійних організацій,
  • державних органів, органів місцевого самоврядування, їх асоціацій,
  • державних та комунальних підприємств, установ, організацій.
Штрафні санкції

Неподання або несвоєчасне подання державному реєстратору інформації про кінцевого бенефіціарного власника юрособи або про його відсутність, або документів для підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника юрособи тягне за собою накладення штрафу на керівника юрособи або особу, уповноважену діяти від імені юрособи (виконавчого органу), від 17000 грн до 51000 грн (ч. 6 ст. 166-11 КпАП). Штрафи буде застосовувати Мін’юст, його територіальні управління в межах повноважень (п. 1 ч.1 ст. 255 КпАП).

Відповісти